İsrail ordusu diplomatlara ‘uyarı ateşi’ açtı: Ankara ve dünyadan tepkiler ne oldu?

İsrail Ordusu, Cenin’deki Diplomat Heyetine Ateş Açtı

İsrail ordusu bugün işgal altındaki Batı Şeria’daki Cenin kentinde içinde diplomatların bulunduğu bir heyete ateş açtı. Türk yetkili de heyette yer alıyordu.

İsrail, ateşin bir “uyarı ateşi” olduğunu ve heyetin “onaylanan rotanın dışına çıkması nedeniyle” gerçekleştirildiğini belirtti. Kimse yaralanmadı.

Filistinli yetkililer ise insani koşulları incelemekle görevli heyetin “gerçek mermilerle kasıtlı bir şekilde hedef alındığını” iddia etti.

Olayın ardından birçok ülkeden tepkiler yükseldi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı‘ndan yapılan açıklamada, heyette Kudüs’teki başkonsolosluktan bir görevlinin olduğu belirtildi.

Bakanlık, heyetin Cenin kentine gerçekleştirdiği ziyaret sırasında İsrail askerleri tarafından açılan ateşi en şiddetli biçimde kınadı.

Ayrıca, diplomatların hedef alınmasının hem bireysel güvenlik hem de devletler arası ilişkilerin saygı ve güvenine yönelik ciddi bir tehdit oluşturduğu vurgulandı.

Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, İsrail’e olayın sorumlularından hesap sorması çağrısında bulundu.

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, kendi diplomatlarının da heyette bulunduğunu açıkladı ve İsrail Büyükelçisi’ni bakanlığa çağırdı.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ise olayı doğrulayarak, “Bu kabul edilemez” dedi ve İsrail Büyükelçisi’nin bakanlığa çağrılacağını belirtti.

Almanya ve İrlanda dışişleri bakanlıkları da olayı kınadı.

Hollanda Dışişleri Bakanı Caspar Veldkamp, “Diplomatların tehdit edilmesi kabul edilemez” ifadesini kullanırken, Mısır Dışişleri Bakanlığı bu olayın “tüm diplomatik normları ihlal ettiğini” belirtti.

BM: Gazze’de Yardım Dağıtılmadı, Nüfus Açlığın Eşiğinde

Birleşmiş Milletler, İsrail’in Gazze’ye yardım malzemesi göndermesine rağmen herhangi bir yardım dağıtımı yapılmadığını duyurdu.

Uluslararası yardım kuruluşları, Gazze’deki nüfusun açlık sınırında olduğunu sürekli vurguluyor.

İsrailli yetkililer, Salı günü Gazze’ye un, bebek maması, tıbbi malzeme ve ilaç yüklü 93 kamyonun girdiğini ancak henüz yardım dağıtımı yapılmadığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler Sözcüsü Stephane Dujarric, İsrail’in kamyonların bölgeye girişine izin vermesini beklediklerini ancak yardım malzemelerini depolara ulaştıramadıklarını belirtti.

İsrail, Gazze’ye yiyecek, yakıt ve ilaç sokulmasına izin vermiyor ve 2 Mart’tan bu yana Gazze’ye girişleri kısıtlıyor.

İsrail ordusu, Mayıs ayı ortalarından itibaren Gazze’ye yönelik saldırılarını artırdı ve yüzlerce Filistinli hayatını kaybetti.

Gazze Şeridi’ndeki Cebaliye’de İsrail Saldırısında Hayatını Kaybeden Filistinliler

Uluslararası Baskı İsrail’i Etkiliyor

İsrail üzerindeki uluslararası baskı artmaya devam ediyor.

İngiltere, Fransa ve Kanada, İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonlarını genişletmesine devam etmesi halinde “somut adımlar” atacakları konusunda uyarılarda bulundu.

İngiltere, 20 Mayıs’ta İsrail hükümetiyle yeni ticaret anlaşması müzakerelerini askıya aldığını duyururken, İsrail’in Londra Büyükelçisi bakanlığa çağrıldı.

Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, AB ile İsrail arasındaki serbest ticaret anlaşmasının gözden geçirilmesi talimatı verdi.

Papa Leo da ilk kez Aziz Petrus Meydanı’nda genel kabul konuşması yaparak İsrail’e Gazze’ye insani yardım girişine izin verme çağrısında bulundu.

Yeni papa, çatışmaların sona ermesini isteyerek, “Bu düşmanlıkların bedelini çocuklar, yaşlılar ve hastalar ödüyor” dedi.

Related Posts

İran’ın güvendiği en büyük gücü: İşte ‘Fettahlar’

İsrail’in önce gece yarısı saldırılarıyla vurduğu ve ardından gün içinde Tebriz Havaalanı’nı bombaladığı İran’da Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, “Çocuk katili Siyonist düşmana tam ve güçlü bir yanıt vereceğiz. İran ile savaş başlatmak israil için ağır …

İran Genelkurmay Başkanlığı: ‘Terör rejimine verecek cevabın sınırı kalmadı’

İran Genelkurmay Başkanlığı, “İsrail’in saldırılarıyla tüm kırmızı çizgileri aştığını ve saldırıya karşılık için hiçbir sınır tanımayacaklarını” duyurdu.

NATO Genel Sekreteri Rutte, ülkelerin savunma harcamalarını ve üretimlerini artırma gerekliliğini yineledi

NATO Genel Sekreteri Rutte, ülkelerin savunma harcamalarını ve üretimlerini artırma gerekliliğini yineledi

Rusya NATO’yu işaret etti! Savaşı bitirmek için tek şartını açıkladı

Kremlin’in üst düzey isimlerinden olan Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, NATO’nun Baltık ülkeleri ve Doğu Avrupa’daki varlığını sona erdirmesinin savaşın bitirilmesi için ön koşul olduğunu ifade etti. Olası barışın ilk adımının, NATO …

Tarihi KAAN anlaşması dünya basınında: ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin lider konuma gelmesini hedefliyor’

Türkiye’nin Endonezya’ya 5. nesil milli muharip uçak KAAN’ı satacağını duyurması dünya basınında yankı uyandırdı. Uluslararası medya, yerli imkanlarla üretilen KAAN’ın henüz seri üretimi başlamamışken küresel piyasada kritik bir oyuncu haline gelmeye başladığına dikkat çekti. Endonezya’nın KAAN’ı ithal etme kararının başka ülkeleri de hayalet jeti satın almaya teşvik edebileceği öngörülen haberlerde, Türkiye’nin savunma sanayiindeki atılım mercek altına alındı.

Madleen aktivistlerine Siyonist işkence

Gazze’ye yardım götürmek için İtalya’dan yola çıkan ve İsrail tarafından uluslararası sularda basılan “Madleen” adlı gemideki 12 aktivist, Siyonist rejime karşı direniyor.