Türkiye’nin kanayan yaraları enflasyon ve cari açığa çare olmak için yeni adımlara hazırlanan Tarım Kredi Kooperatifleri özellikle tarımsal ilaç, yem ve yağ gibi önemli ürünlere yönelik ciddi yatırımlar yapacak. Hüseyin Aydın’ın genel müdürlüğe getirilmesi sonrasında değişim hamleleriyle dikkat çeken kurum geçen yıl TMSF bünyesindeki Aynes Gıda’yı satın alıp süt ve süt ürünleri alanında da önemli bir hamle yapmıştı. Tarım Kredi Süt Ürünleri’nin Denizli Acıpayam’daki merkez tesislerinde basın toplantısı düzenleyen Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Hüseyin Aydın, “24 milyar TL öz kaynak ve yıllık 100 milyar TL’lik cirosu olan Tarım Kredi bugün 853 bin çiftçi ile ortak üretim yapıyor. Kurumun192 hizmet bürosu, bin 618 kooperatifi, 17 bölge birliği, 23 bin personeli, 19 şirketi, 51 fabrikası ve 2 limanı var” dedi.
160 MİLYAR CİRO HEDEFİ
Tarım Kredi Kooperatifleri için gelecek yıl 160-170 milyar liralık bir ciro öngördüklerini ifade eden Hüseyin Aydın, “Cari açık ülkenin en önemli sorunu. İlaç da, tohum da Türkiye’nin dışa bağımlığı olduğu sektörler, yani ithalatı arttıran sektörler. Daha etkili olacağız. Yüzde 5’lik payımızı artıracağız. TARKİM Bitki Koruma’da orta vadede hayvancılığın daha spesifik bir bölümünü yapma gayreti içerisinde olacağız. Sıvı yağda kısa bir süre sonra Türkiye’nin önemli oyuncularından biri olmayı düşünüyoruz. Yağ tarafında yatırım da yapabiliriz hazır bir tesisi satın da alabiliriz. Fırsatlardan yararlanabiliriz. Ayrıca fabrikadan büyük depo yatırımlarımızda olacak” ifadesini kullandı.
Sivas Valiliği ve Belediye tarafından kurulan Sivas Teknik Tarım Anonim Şirketi’ne (SİVTAŞ) de değinen Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Hüseyin Aydın, “Bir ay önce satın aldık. Burada süt işleme tesisi var, onu da yemle beraber almış olduk. Yem de artık yüzde 15-20 ile Türkiye’de büyük oyuncuyuz” diye konuştu.
SÜTE 100 MİLYONLUK YATIRIM
TK Süt Ürünleri AŞ Genel Müdürü Abdullah Oğul’da TMSF bünyesinde yer alan Aynes Gıda’nın satın alma işleminin tamamlanmasının üzerinden bir yıl geçtiğine işaret ederek fabrika hakkında bilgi verdi. Oğul, satın alma işlemi sonrasında 100 milyon TL daha yatırım yaptıklarını da ifade ederek şöyle konuştu: “Aynes’in sadece mal varlığını ve markasını satın aldık, şirketimiz Tarım Kredi Süt olarak 1 Kasım itibariyle kuruldu geçen yıl. Burada da yine hem market raflarında, hem ihracatta Aynes ürünlerini satıyoruz. Tarım Kredi, tüketicinin ekonomik olarak alabilmesi için TARSÜT markalı ürünleri de kendi marketlerimizde satıyoruz. Yaklaşık 1.000 çalışanımız var, 12 kategoride 200 çeşit ürün üretiyoruz. Sadece kendimize değil, market tarafında rakibimiz, bu tarafta da müşterimiz olan 46 bin noktada ürün sattırıyoruz. 6 bin stoklama üreticimiz var, 236 da süt toplama merkezimiz var. Toplamda 12-13 bin civarında süt üreticisinden hizmet alıyoruz.”
‘KURTULUŞ SÖZLEŞMELİ TARIMDA’
Tarım Kredi Kooperatiflerinin hem bir tarım ekosistemi içinde çalıştığını hem de sözleşmeli tarım yaptığını da anlatan Hüseyin Aydın şöyle konuştu: Türkiye’nin kurtuluşu sözleşmeli tarımdır. Doğru, ben de altını imzalıyorum, doğru bir şeydir. Biz, sözleşmeli tarımı yapıyoruz. Ne yapıyoruz? Geçen sene bize 520 bin çiftçi gelmiş. Çiftçiye vadeli gübre vermişim, yem vermişim, ilaç vermişim, tohum vermişim. Sonra ayçiçeğini, çeltiğini, arpasını, mısırını satmış, almışım… Ya parasını vermişim ya da borcundan mahsup etmişim. Girdi tedariki ve ürün alımıyla Tarım Kredi sözleşmeli tarımı yapıyor zaten. Üstelik yaklaşık 500 bin kişiyle yapıyor. Tarımın kurtuluşu nedir? Tarımsal sanayidir. Biz de tarımsal sanayi yapıyoruz. Üreticiye girdileri veriyoruz, marketten de sofraya hitap ediyoruz, bununla gurur da duyuyoruz. Kimin emeği geçmişse, bugüne kadar kim buraya katkı vermişse herkese teşekkür ediyoruz.”
ÜRETİCİ SAYISI 520 BİNE ULAŞACAK
Daha çok Tarım Kredi Marketleri ile tanınan kurumun asıl faaliyet alanı ise tarımsal girdiler. Gübre, yem, akaryakıt, tohum, ilaç ve diğer girdi satışı 2023 yılı sonu için tahminen 55 milyar TL’ye ve üretici sayısı da 520 bine çıkacak. 2022 yılında girdi satışı 28 milyar TL olan kurumun üretici sayısı da 480 bindi. Bu yıl 150 bin ton arpa, 70 bin ton ayçiçeği aldıklarını, 180 bin ton mısır ve 60 bin ton çeltikte alımlarının devam ettiğini anlatan Aydın, şunları söyledi:
“Baktığınız zaman 35 farklı üretimi alıyoruz. 1 milyon ton, yıl sonunda 10 milyarlık bir alım yapacağız. Ödeme süresi en çok 45 gün oluyor, ortalama 20 gün sonra üreticinin parasını ödüyoruz ya da bizden vadeli, kredili almış olanın hesabını kapatıyoruz. Tabi biz oyuncu olduğumuz zaman bu fiyatları bir şekilde üretici daha uygun fiyatla satmış olabiliyor. Türkiye’deki bütün üretimleri alma şansımız yok, ama bu aldıklarımızı kendi marketlerimizde satıyoruz. Arpayı alıyoruz yemde kullanıyoruz. Bir ürün alıp ticari olarak onu bir başkasına satmıyoruz. Kendimiz kullanmaya çalışıyoruz. Büyüdükçe, sanayi tarafımız güçlendikçe daha fazla ürün alıyor hale geleceğiz, dolayısıyla bu da fiyatların daha sağlıklı oluşumuna katkı verecek.”