Uzun ömürlü insanların kanında önemli farklılıklar keşfedildi

Eskiden Nadir Görülen Asırlık İnsanlar, Günümüzde Artıyor

Eskiden nadir görülen asırlık insanlar artık hızla artan bir nüfus grubunu oluşturuyor. 1970’lerden bu yana her 10 yılda bir iki katına çıkan bu grup, bilim insanlarının dikkatini çekmeye devam ediyor.

Karolinska Enstitüsü’nden yapılan bir çalışma, 44 bin İsveçli’nin sağlık verilerini inceledi. 64-99 yaş aralığında sağlık taramasından geçen bu bireyler, 35 yıl boyunca takip edildi. Araştırmada, bu kişilerin kanlarında bulunan 12 biyobelirteç analiz edildi.

Bu biyobelirteçler; iltihaplanma, metabolizma, karaciğer ve böbrek fonksiyonları, anemi ve beslenme durumu ile ilişkilendirildi. Çalışma sonucunda, 1.224 kişinin (yüzde 2.7) 100 yaşına ulaştığı belirlendi. Bu kişilerin büyük çoğunluğunu (yüzde 85) kadınlar oluşturuyordu.

100 yaşına ulaşan kişilerin kan şekeri (glukoz), kreatinin ve ürik asit seviyelerinin düşük çıktığı görüldü. Ayrıca, bu bireyler genellikle çok yüksek veya çok düşük biyobelirteç değerlerine sahip değildi.

Örneğin, erken yaşlarda 6.5 mmol/L üzerinde kan şekeri seviyesine sahip olmak veya kreatinin seviyesinin 125 µmol/L’yi aşması, 100 yaşına ulaşma olasılığını düşürdü.

Araştırmacılar, kolesterol ve demir seviyelerinin uzun yaşamla bağlantılı olduğunu belirledi. Düşük kolesterol ve demir seviyelerine sahip bireylerin 100 yaşına ulaşma şansının daha düşük olduğu görüldü.

Yüksek glukoz, kreatinin, ürik asit ve karaciğer fonksiyonlarını gösteren belirteçlerin uzun ömür şansını azalttığı ortaya çıktı. Özellikle yüksek ürik asit seviyesine sahip bireylerin 100 yaşına ulaşma ihtimali yüzde 1.5 iken, düşük seviyeye sahip olanların oranı yüzde 4 olarak hesaplandı.

Araştırmaya göre, hangi genetik veya yaşam tarzı faktörlerinin bu biyobelirteç seviyelerini belirlediği kesin olarak ortaya konulamıyor. Ancak araştırmacılar, beslenme ve alkol tüketiminin önemli bir rol oynayabileceğini düşünüyor.

Yaş ilerledikçe böbrek ve karaciğer fonksiyonları ile kan şekeri ve ürik asit seviyelerini takip etmenin önemli olabileceğinin altını çiziyorlar.

Related Posts

100 milyon yıl saptanacak! Bilimsel devrim

Zaman, insanlık tarihinin en temel kavramlarından biri. Ancak, zamanı kusursuz bir şekilde ölçmek, bilim insanlarının yüzyıllardır peşinden koştuğu bir hedef. ABD’deki Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), bu hedefe ulaşarak tarihe geçti …

Geleneksel Türk Okçuluğu Şampiyonası’nda ödüller sahiplerini buldu

Sakarya’nın Karasu ilçesinde bu yıl ikinci kez düzenlenen Geleneksel Türk Okçuluğu Şampiyonası, nefes kesen mücadelelere sahne oldu. Üniversite öğrencilerinin kıyasıya yarıştığı şampiyonada dereceye giren sporculara ilçe protokolü tarafından ödülleri takdim edildi.

Netflix kalan son interaktif içeriklerini platformdan kaldırıyor

Netflix, Black Mirror: Bandersnatch gibi interaktif içeriklerini kaldırmaya başladı. 12 Mayıs’tan sonra bu içerikleri platformdan izlemek mümkün olmayacak.

Windows ve macOS’e rakip geliyor! Huawei PC için HarmonOS’i duyurdu

Telefon ve tablet modellerinde kendi arayüzünü kullanan firma, bilgisayar işletim sistemi için sürpriz bir duyuruya imza attı. HarmonyOS işletim sisteminin bilgisayar sürümü geliyor.

WhatsApp’a yapay zekalı özet geliyor

Facebook ve WhatsApp’ın sahibi Meta, Private Processing adlı yeni teknolojisiyle yapay zekâ destekli özellikleri tam gizlilikle sunmayı hedefliyor. Bu sistem sayesinde kullanıcı mesajlarına ne Meta ne de WhatsApp erişebilecek; tüm işlemler güvenli ve şifreli bir ortamda gerçekleşecek.Bu doğrultuda, WhatsApp’ın Android için yayınladığı 2.25.15.12 beta sürümünde dikkat çeken yeni bir özellik ortaya çıktı: mesajların özel olarak özetlenmesi.

Uçaklarda yerli uyduyla internet hizmeti başlıyor

Uçaklarda yerli uyduyla internet hizmeti başlıyor