“`html
İstanbul’da Profesörün 1 Milyon Liralık Dolandırıcılık Mağduriyeti
İstanbul’da, kendisini banka temsilcisi olarak tanıtan dolandırıcılar, TÜBİTAK Bilim Ödülü sahibi Prof. Dr. Mehmet Güneş’in hesabından 1 milyon lira çekti. Müşteri hizmetleri numarasının kopyalanması sonucunda yönlendirilen Güneş, 500 bin lira kredi çekti ve hesabındaki 500 bin lirayı da dolandırıcılara gönderdi. Güneş, “Para transferi sırasında bana IBAN numarası verilmedi. Sadece bir kimlik numarası iletilip, bunun kimliğe ait olduğuna dair hiçbir şey söylenmedi. ‘Şimdi bir numara veriyorum, yazın’ dediler ve 500 bin TL yazdırırken de ’50-00-00′ gibi kodlar kullanarak meblağ olduğunu anlamamı engellediler. Tüm işlemler, bankanın sistemi üzerinden o kadar profesyonel bir şekilde yapıldı ki, ‘Beni arayan banka, beni dolandırmaz’ diye düşündüm,” şeklinde ifade etti.
Prof. Dr. Güneş, dolandırıcılar tarafından arandığında, sigorta iptal işlemi yapılacağı söylendi. Bankanın müşteri hizmetleri numarası kopyalanarak, yönlendirme yapılıp, Güneş 500 bin liralık kredi başvurusunda bulundu. Dolandırıcılar, kimlik bilgilerini kullanarak güven kazandı ve Güneş’in hesabından 1 milyon lira çaldı.
‘BANKA NUMARASI OLDUĞU İÇİN GÜVENDİM’
Prof. Dr. Güneş, “Son bir hafta içinde sürekli bankamızın müşteri hizmetleri tarafından aranıyordum, ancak cevap vermiyordum. Bir cep telefonundan arandım ve bana banka sigorta iptali için çağrıldığım söylendi. Blokeye almış olduğum müşteri hizmetleri numarasını engelledikleri için bana ulaşamadıklarını belirttiler. Mobil internetimi açmamı ve blokeyi kaldırmamı istediler. Blokeyi kaldırıp, mobil bankacılık işlemlerimi yaparken, bir taraftan da müşteri hizmetlerinden yönlendirmeler aldım. ‘Onaylamak için şu adımları takip edin, şu tuşa basın’ diyerek işlemler yaptırdılar. Ancak o kadar hızlı ilerliyorduk ki, durumu tam anlayamadım. Bir banka temsilcisi işlemin şüpheli olduğunu bildirmeyince, ben de dikkat etmedim,” diye konuştu.
‘1 MİLYON TL HESABIMDAN BOŞALTILDI’
Güneş, bir onay kodu almadığını belirtiyor ve “Gerçekten durumu anlayınca her şeyin durdurulmasını talep ettim. Ancak ‘durduramayız’ dediler. Savcılığı arayacağımı söylediğimde ise hemen kapattılar. O dönem, müşteri hizmetlerinden bankamı arayarak, hesabımın boşaltıldığını andımısınızdım. Ancak yarım saat içinde iki işlemde toplamda 1 milyon lira çekilmiş oldu. Banka şikayetimde, ‘Onay kodu gönderdik,’ dediler, ama bu gönderilen onay kodu benim işleme ait değil. Beni uyarmadan, dolandırılmama göz yumarak böyle bıraktılar. Yetkililere sesleniyorum; halkı böyle bankalar tarafından savunmasız bırakmayın!” diye ekledi.
‘BANKALARIN GÜVENLİK SİSTEMLERİ DEVREYE GİRMELİ’
Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, dolandırıcılık işlemlerinin nasıl gerçekleştirildiğini belirtti. “Dolandırıcılar, numaraları yurt dışı hatları üzerinden kopyalayarak bireyleri ikna ediyor, ardından mobil uygulama üzerinden işlem yapmalarını sağlıyor. Bu şekilde önce güven kazanıyorlar ve ardından kredi çekim sürecine geçiyorlar. Bankalar, anormal bir işlem gerçekleştiğinde hemen sistemin devreye girmesi için gerekli önlemleri almalıdır,” dedi.
‘NUMARALARIN BAŞINDA KODLAR VARSA ŞÜPHE EDECEKSİNİZ’
Kırık, “Yapay zeka, bankacılıkta müşteri bilgilerini analiz ederek şüpheli işlemleri tespit edebilir. Nasıl ki 09’lu, 08’li kodlar görürseniz mutlaka şüphelenmelisiniz. Bankadan arandığını söyleyen bir kişi varsa, mutlaka resmi numarayı arayıp doğrulamayı yapmalısınız,” diyerek uyarılarda bulundu.
“`
More Stories
Önce vurup sonra annesine gönderdi… Borç vahşeti
Araştırma: Yoksul bölgelerde kanser kaynaklı ölüm oranı daha fazla
Ev yangınında kundaklama şüphesi: Soruşturma başlatıldı