Emekli ve memur maaşlarına 3’lü zam formülü. Emekliler bayram edecek

Emekli maaşı zammı ile milyonlarca emekli vatandaşın gelirleri temmuz ayında artacak. 6 aylık enflasyon rakamlarının kesinleşmesinin ardından refah payı hariç emekli vatandaşların zam oranı netleşecek.

EMEKLİ VE MEMUR ZAMMI İÇİN 1 VERİ KALDI

Emekli ve memur zammının kesinleşmesine 1 veri kaldı. 3 Temmuz Çarşamba günü haziran ayı enflasyonu açıklanacak. Açıklanan enflasyon oranına göre emekli vatandaşların maaşları netlik kazanacak.

6 AYLIK ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜZDE 25,86

Merkez Bankası Mayıs ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ni kamuoyuyla paylaştı. Açıklanan rakama göre Haziran ayı enflasyon beklentisi 2,56 seviyesine çıktı. Bu rakamlara göre Tüketici Fiyat Endeksi’nin 2.340,26’ya yükselmesi tahmin ediliyor.

Alınan veriler doğrultusunda yapılan hesaplamalara göre Ocak-Haziran dönemi 6 aylık enflasyon oranı yüzde 25,86 seviyesinde olacak. Yani kabaca enflasyonun yüzde 26 bandında olması tahmin ediliyor.

EMEKLİ VE MEMUR MAAŞI HESAPLAMA TABLOSU

6 aylık enflasyon oranı: Yüzde 25,86

6 aylık SSK, Bağ-Kur emekli zammı oranı: Yüzde 25,86

6 aylık memur enflasyon farkı: Yüzde 9,44

6 aylık memur toplu sözleşme zammı oranı: Yüzde 10

6 aylık memur enflasyon farkı dahil zam oranı: Yüzde 20,04

KÖK MAAŞ ZAMMI REFAH PAYI HARİÇ YÜZDE 25’İ AŞACAK

SSK ve Bağ-Kur emeklisi olan vatandaşların Temmuz ayı enflasyon artışı yaklaşık yüzde 26, memur ve memur emeklilerinin Temmuz ayı maaş artışı ise yüzde 21 seviyesinde olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isteğiyle 2 senedir uygulamada olan refah payının Temmuz ayında da gündeme gelmesi tahmin ediliyor.

Enflasyon zammına ilave olarak yüzde 5-15 arasında değişiklik gösteren rakamlar masada bulunuyor. Enflasyon rakamlarının kesinleşmesinin ardından ekonomi yönetimi karar verecek. Gündemde öncelik olarak enflasyon sorunu bulunuyor.

SSK, BAĞ-KUR VE MEMUR EMEKLİSİ ZAMMI İÇİN EŞİTLEME FORMÜLÜ

Memur emeklisinin maaşına da enflasyon farkı ve toplu sözleşme oranına göre zam yapılıyor. 2024 yılının ocak ayında SSK, Bağ-Kur emekli zammı yüzde 37,57’den refah payı ile yüzde 49,25 oranına yükseltilerek memur emeklisi ile eşitlendi.

Temmuz ayında da eşitleme formülü masada yer alıyor. Eğer eşitleme formülü uygulanırsa memur emeklisi yüzde 5’in üzerinde ek maaş zammı almış olacak.

10 BİN TL OLARAK UYGULANAN EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ARTACAK

Hazine desteğiyle birlikte uygulanan 10 bin TL en düşük emekli maaşı da temmuz ayında artacak. 6 aylık enflasyon beklentisi oranı yüzde 26’ya göre hesap yapıldığında en düşük emekli maaşının 12.500-13.000 TL civarında olması tahmin ediliyor.

En düşük emekli maaşı için en güçlü diğer bir senaryo ise 1 yıllık enflasyon beklentisi oldu. Burada Haziran ayı sonrası yıllık enflasyonun yüzde 35-40 bandında olması bekleniyor. Buna göre hesaplandığında en düşük emekli maaşının 13.500-14.000 TL civarında olabileceği hesaplandı.

3. EMEKLİ PROMOSYONLARININ ARTMASI BEKLENİYOR

SSK, Bağ-Kur ve memur emeklisi 2024 yılının ocak ayında yüzde 49,25’lik oranında zam aldı. En düşük emekli maaşı 10 bin TL seviyesine yükseltildi. Bununla birlikte özel bankaların müşteri kazanma iştahı arttı. Promosyon kampanyaları 18 bin TL’ye kadar yükseldi. Asgari emekli promosyon tutarı maaşa göre 8 ila 12 bin TL arasında değişen tutarlarda oluştu.

Temmuz zammının ardından en yüksek promosyon bedeli 18 bin TL olarak uygulanan emekli promosyon kampanyalarının 20 bin TL’nin üzerine çıkması bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx