İran-İsrail çatışması gölgesinde Merkez Bankası kararı: Savaştaki ülkelerde faiz ne durumda?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), beklenen toplantısında politika faizini yüzde 46 seviyesinde sabit bıraktı. Gecelik borçlanma faizi de yüzde 44,5’te değişmeden korundu.

13 Haziran’da başlayan İran-İsrail çatışmasının ardından gözler, TCMB’nin faiz kararına çevrildi. Ekonomi çevrelerine göre, jeopolitik gelişmelerin etkisiyle Merkez Bankası’nın faiz oranını sabit tutması bekleniyordu.

‘JEOPOLİTİK GELİŞMELER TAKİP EDİLİYOR’

TCMB’nin yapmış olduğu “Faiz Oranlarına İlişkin Basın Duyurusu“nda, jeopolitik gelişmelerin ve küresel ticaretteki korumacılığın dezenflasyon sürecine etkilerinin izlendiğine dair açıklamalar yer aldı. Banka, enflasyon beklentileri ve fiyatlamaların dezenflasyon sürecini etkileyen risk faktörleri olduğunu belirtti.

SAVAŞTAKİ ÜLKELERİN FAİZ ORANLARINDA FARK

Yapılan açıklama sonrasında, Ortadoğu ve dünya genelinde artan gerilimin merkezinde bulunan ülkelerin uyguladığı faiz oranlarına ilgi arttı.

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın etkileri de izlenmekte. Rusya’da faiz oranı Ekim 2024’ten Mayıs 2025’e kadar yüzde 21 iken haziran 2025’ten itibaren yüzde 20’ye düştü. Ukrayna’da ise faiz oranı mart 2025’ten beri yüzde 15,5 seviyesinde uygulanmaktadır.

İRAN VE İSRAİL’DE FAİZ ORANLARI

13 Haziran 2025 Cuma günü erken saatlerde başlayan İran-İsrail çatışmasında, İran’da faiz oranı Ocak 2025’ten beri yüzde 23 iken İsrail’de aynı dönemde yüzde 4,5 seviyesinde bulunmaktadır. Sıcak çatışma yaşanan bu ülkelerde faiz oranlarının Türkiye’den oldukça düşük olması dikkat çekti.

Related Posts

UTTS’de son gün: TTB takmayanlara140 bin liraya kadar ceza

UTTS’de son gün: TTB takmayanlara140 bin liraya kadar ceza

Siirt Üniversitesi rektöründen ‘kamuda tasarruf’ tedbiri: Kırık parke değişimine 193 bin 500 TL!

Siirt Üniversitesi’nde rektörlük döneminde yapılan yüksek maliyetli bakım-onarım harcamaları ve tartışmalı ihale süreçleri gündeme geldi. Üniversite yönetiminin açıklama yapmaması eleştirilirken, benzer sorunlar Munzur Üniversitesi’nde de yaşanıyor. Akademik kadroda alan dışı görevlendirmeler tepki çekiyor.

Şimşek ‘belirsizliklerin etkisi geçici’ dedi ama enflasyon kalıcı: Kaç yıl oldu tek haneli göremedik!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Haliç Kongre Merkezi’nde bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması’nda konuştu. Erdoğan’ın tarım destek paketini açıkladığı buluşmada konuşan Şimşek, gıda arz güvenliğinin kendilerinin …

Türkiye’de üretimden yapılan sanayi ürünleri satışı 18,8 trilyon lira oldu

Türkiye’de 2024’te 1 milyon 169 bin 17 otomobil, 9 milyon 392 bin 251 ev tipi buzdolabı ve dondurucu üretildi, girişimlerin ürettikleri ürünlerden yaptıkları satış, toplamda 18 trilyon 800 milyar 473 milyon lirayı buldu.

En düşük emekli maaşı için çalışmalar başladı: Masadaki en güçlü rakam ortaya çıktı

En düşük emekli maaşı için temmuz öncesi zam çalışmaları başladı. Enflasyon oranına göre maaşlar 16 bin 900 TL’ye çıkabilirken, yüzde 30 zam senaryosu 18 bin 810 TL’yi işaret ediyor. Bağ-Kur’lulara erken emeklilik, kamu işçisine yeni zam teklifi de gündemde.

Alım-satım yapacaklar dikkat! Altın fiyatları fena düştü

İsrail ile İran arasında başlayan ve ABD’nin de dahil olduğu çatışmalar piyasayı etkiliyor. Geçen hafta saldırılarla yükselişe geçen altında dalgalı bir seyir hakim. Yeni haftanın ilk saatlerinde en çok araştırılan sorular arasında “Gram altın fiyatı …