Yaz aylarında vücut ısısındaki ani yükseliş ölümcül olabilir

Güneş Çarpmasına Karşı Dikkat Edilmesi Gerekenler

İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Demir, özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalıkları olan bireylerin güneş çarpmalarına karşı risk altında olduğunu ve vücut ısısının ani ve kontrolsüz şekilde yükselmesinin ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

Yaz aylarının etkisini artırmasıyla güneş çarpması vakalarında artış yaşandığını belirten Demir, özellikle öğle saatlerinde güneşe maruz kalmanın ciddi sağlık tehlikeleri oluşturabileceğine dikkat çekti.

Demir, yeterli sıvı alınmaması ve kalp, diyabet ya da tansiyon gibi kronik hastalıkların varlığı durumunda, güneş çarpmasının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine vurgu yaptı.

Vücut ısısının 40 derecenin üzerine çıkması durumunda güneş çarpmasının meydana geldiğini belirten Demir, bu durumun huzursuzluk, kas krampları, halsizlik, uyku hali ve bilinç kaybına kadar ilerleyebileceğini söyledi.

Demir, güneş çarpması belirtileri hafifse serin bir yere geçilip bol sıvı tüketilmesi gerektiğini, ağır vakalarda ise vakit kaybetmeden hastaneye başvurulması gerektiğini ifade etti.

– “11.00 ile 15.00 saatleri arası en tehlikeli zaman dilimidir”

Acil serviste hastaya buz uygulanarak vücut ısısının düşürüldüğünü belirten Demir, kalp hastalarında bu işlemin daha yavaş ve kontrollü yapılması gerektiğini, güneş çarpmalarında ateş düşürücülerin etkili olmadığını aktardı.

Güneşten korunurken yapılan hatalara değinen Demir, şapkanın koruyucu olduğunu ancak naylon veya ısıyı tutan malzemeden yapılmışsa etkisinin tam tersi olabileceğini, keten veya pamuklu şapkaların tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

Demir, güneş çarpması riski açısından en tehlikeli zaman diliminin 11.00-15.00 saatleri olduğunu vurgulayarak, özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olanların bu saatlerde dışarı çıkmamaları gerektiğini söyledi.

Sıcak çarpmasının ölümcül sonuçları olabileceğine işaret eden Demir, idrar söktürücü ilaç kullananların dikkatli olması gerektiğini ve belirtiler fark edildiğinde hızlıca hareket edilmesi gerektiğini belirtti.

Related Posts

Her gün bir elma yemek sağlığımız için gerçekten faydalı mı?

“Her gün bir elma doktoru uzak tutar” sözü ne kadar doğru? Elmalar; lif, polifenol ve antioksidan bakımından zengin yapısıyla kalp hastalığından diyabete kadar birçok rahatsızlığa karşı koruma sağlayabiliyor. Ancak tek başına elma yemek, sizi doktordan ya da ilaçlardan tamamen uzak tutmaya yetmiyor.

MHRS’de tepki çeken uygulama kaldırıldı

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu, girişimleri ve kamuoyunun tepkisi sonrasında Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ndeki “evli/evli olmayan” ayrımının kaldırıldığını duyurdu.

Doç. Dr. Cantürk: Varis, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor

Doç. Dr. Cantürk: Varis, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor

Kurban Bayramı’nı sağlıklı geçirmek için öneriler

Kurban Bayramı’nda geleneksel sofra alışkanlıkları nedeniyle sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğini belirten Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Yıldız Melek Aksoylu, artan et, tatlı ve hamur işi tüketiminin birçok kişide sindirim sorunlarından kilo artışına, tansiyon yükselmesinden kan şekeri dengesizliğine kadar pek çok sağlık sorununa neden olabileceğini söyleyerek uyarılarda bulundu.

Yaşamı kâbusa çevirebiliyor! Miyomlar hamile kalmayı engeller mi?

Günümüzde kadınların en sık karşılaştıkları sorunlardan birini miyomlar oluşturuyor. Bazen hiçbir belirti vermeyerek sinsice ilerleyen miyomlar, bazen de şiddetli ağrı ve kanama ile günlük yaşamı kabusa çevirebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen, miyomlar hakkında en sık sorulan soruları ve tedavide yeni nesil yöntemleri anlattı.

Alerjiniz artık daha geç başlıyorsa nedeni bu olabilir!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emine Özsarı, iklim değişikliğinin etkisiyle polen mevsiminin mayıs-haziran aylarına kaydığını belirtti. Doç. Dr. Özsarı, alerji ilaçlarının düzenli kullanımının önemli olduğunu ve bağımlılık yapmadığını vurguladı.